Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

09.06.2014

Kansainvälisen harjoittelun esivalinnat tehty

Kansainvälisen harjoittelun ohjelmien esivalinnat CIMOssa on nyt tehty. Uutuuksia olivat Brasilia sekä Tekesin paikka Piilaaksossa. Harjoittelupaikkojen ja hakijoiden määrä kuitenkin kutistui, kun kun Finpron paikat jäivät pois tällä kierroksella.

Korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille on tarjolla CIMOn kautta työharjoittelupaikkoja ulkomailla maaohjelmissa, tekniikan alan IASTE-ohjelmassa sekä organisaatio-ohjelmassa. Nyt esivalinnan läpäisseet hakemukset siirtyvät joko työnantajille, jotka valitsevat harjoittelijat, tai kohdemaiden yhteistyöorganisaatioille, jotka etsivät tarjonnastaan sopivat harjoittelupaikat.

Harjoittelu kestää pääsääntöisesti 3–6 kuukautta. Vuosittain CIMOn apurahalla pääsee maailmalle työharjoitteluun viitisensataa opiskelijaa tai vastavalmistunutta.

Brasilia ensimmäistä kertaa mukana

Maaohjelmien seitsemään kohdemaahan (Argentiina, Brasilia, Chile, Peru sekä Intia, Kiina ja Venäjä) tuli tänä vuonna kaikkiaan 287 hakemusta. Näistä yli puolet kohdistui joko Kiinaan (82 hakemusta) tai vuoden 2014 uutuuskohteeseen Brasiliaan (72 hakemusta). Kiina on ollut maaohjelmien suosituin kohde jo useamman vuoden ajan. Hyvänä kakkosena 2010–2012 olleen Intian suosio alkoi laskea viime vuonna.

Kemiantekniikka veti insinööriopiskelijoita

IAESTE-ohjelma keräsi toukokuun loppuun mennessä yhteensä 217 hakemusta 120 hakijalta. Päähaussa helmikuussa oli tarjolla 33 insinööripaikkaa 22 maassa. Neljä eniten kiinnostanutta paikkaa olivat Tšekissä, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Puolassa. Näistä kolme oli kemiantekniikan alaa ja yksi konetekniikkaa. Saksan IAESTE-paikalliskomiteoissa oli lisäksi tarjolla 26 saksanopiskelijoille suunnattua paikkaa. Paikalliskomiteapaikkoja on edelleen tarjolla rästihaussa. Osa näistä harjoittelujaksoista alkaa vasta syksyllä.

Finpro tauolla, uutuutena Piilaakso

Organisaatio-ohjelmien haussa tuli 690 hakemusta. Määrä putosi edellisestä vuodesta usealla sadalla, koska Finpron paikat jäivät tällä kierroksella pois organisaation käynnissä olevien uudistusten vuoksi. Harjoittelupaikkoja tulee uudelleen hakuun Finpron muutosvaiheen jälkeen. Ensimmäistä kertaa tarjolla oli Tekesin harjoittelupaikka Piilaaksossa Kaliforniassa, jonne haki 34. Harjoittelu rahoitetaan puoliksi CIMOn ja Tekesin kesken.

Edustustot kiinnostivat jälleen

Suosituimmat organisaatio-ohjelmien paikat olivat Suomen edustustoissa ulkomailla. Niiden 9 paikkaa haki 330. Kulttuuri- ja tiedeinstituuteissa oli tarjolla 15 paikkaa, joihin tuli 236 hakemusta. Suosituimmat yksittäiset harjoittelupaikat olivat Suomen edustustoissa Washingtonissa Yhdysvalloissa (64 hakemusta) ja Pretoriassa Etelä-Afrikassa (63) sekä Suomen kulttuuri-instituutissa Lontoossa Iso-Britanniassa (60).

Kehitysyhteistyötä tekevissä organisaatioissa tarjolla olleet 5 harjoittelupaikkaa keräsivät yhteensä 43 hakemusta. Kaikki paikat ovat YK:n kehitysohjelman (UNDP) harjoittelupaikkoja Brasiliassa. Yksi paikoista on UNDP:n toimistossa Brasíliassa, neljä vuonna 2013 perustetun Rio de Janeirossa sijaitsevan kestävän kehityksen keskuksessa RIO+ Centressä (The World Centre for Sustainable Development).

Lue lisää

Kansainvälisestä harjoittelusta


(9.6.2014 / TN & NJ)