Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

25.11.2013

Kansainvälinen toiminta on osa koulujen perustyötä

Kansainvälisyyspäivien 2013 logo

Päivien logon olivat suunnitelleet Puijonsarven koulun oppilaat

Peruskoulujen ja lukioiden kansainväliSYYSpäivät 20.11.-21.11.2013 kokosi reilut 170 opettajaa ja rehtoria Savon pääkaupunkiin Kuopioon. Jo viidettä kertaa järjestettyjen päivien teemana oli ”Tuumasta toimeen – Kv-suunnitelmat kuntoon Kallaveden rannalla”. Päivien järjestelyn hoitivat yhteistyössä CIMO, Opetushallitus ja Kuopion kaupunki. Viimeksi mainittu tarjosi tiiviille kansainvälisyyspaketille upeat puitteet.

Kansainvälinen toiminta on nykyisin jo osa koulujen perustyötä. Tämän työn avuksi ja helpottamiseksi OPH:n avaussessiossa opastettiin erilaisten verkkotyökalujen käyttöön, jotka helpottavat yhteydenpitoa ulkomaisiin hankekumppaneihin. CIMO puolestaan tarjosi heti päivien alkuun tuhdin tietopaketin Erasmus+ -ohjelmasta, joka pyörähtää käyntiin tammikuussa 2014 ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia muun muassa eri sektoreiden väliseen kansainväliseen yhteistyöhön.

Kansainvälisyystyö kasvattaa globaalivastuuseen

Päivillä opettajia puhuttivat muun muassa kiristyvän kuntatalouden asettamat haasteet globaalikasvatuksen toteutumiselle. Rahojen vähetessä kansainvälinen toiminta on juuri niitä toimintoja, joista on helppo karsia. Toiminnanjohtaja Tuija Talvitie Crisis Management Initiativesta muistutti kuitenkin, että globaali vastuu koskee myös kouluja, joten kansainvälisyyskasvatus on tärkeä osa oppilaiden kasvua globaalikansalaisuuteen sekä muutoksen ja kulttuurien monimuotoisuuden hallintaan. Haaga-Helian vararehtori Lauri Tuomi totesi, että kansainvälisen toiminnan tulisi siksi olla myös kouluissa strategisen tason asia, jonka toteuttamisessa on rehtorin ja kunnan sivistystoimen tuki, ja jonka tuloksia seurataan systemaattisesti.

Kaikki mukaan kansainvälisyyteen

Haasteena kouluilla on myös se, miten saada kaikki oppilaat mukaan kansainvälisyyteen. Tyypillinen kansainvälistyjä on edelleen lukioikäinen tyttö, mutta jos vaihto-opiskelu ei kiinnostakaan kaikkia niin ainakin kotikansainvälistyminen tulisi saada kouluissa jokaisen oppilaan ulottuville. Tähän Erasmus+ -ohjelma tarjonnee työkaluja, kuuluuhan ohjelman tavoitteisiin aikaansaada muutoksia organisaatiotasolla.

Tilaisuudessa julkistettu, CIMOn yhteistyössä OPH:n, Kuntaliiton ja Suomen Rehtorit ry:n kanssa tekemä ensimmäinen valtakunnallinen selvitys koulujen kansainvälisestä toiminnasta näytti myös että koulujen kansainvälinen toiminta on jo varsin monimuotoista ja laajaa. CIMOn vastaava asiantuntija Siru Korkala esitteli mm. maakuntatilastoja, joiden kenties hieman yllättävä tulos oli se, että Etelä-Karjalan koulut ovat oppilasmääriin suhteutettuna aktiivisimpia kansainvälistyjiä.

Osallistujia hemmoteltiin musiikilla ja huumorilla

Päivien seremoniamestarina toimi Mikko Kuustonen, jonka letkeät juonnot loivat tiiviille asialle hyväntuulisen säväyksen. Osallistujia viihdyttivät myös upeat esitykset, joita tarjosivat Kalevan koulun ja Kuopion musiikkilukion oppilaat sekä tanssiteatteri Minimin hersyvä Absolut Finland.

Lahdessa tavataan!

Jo perinteeksi muodostuneet päivät pidetään ensi syksynä Lahdessa. Järjestelyhaasteen Lahden kaupungin edustajana vastaanottanut Petra Lonka Kannaksen lukiosta toivoi, että vuoden päästä päästään jo sanoista tekoihin, ja päivillä voidaan esitellä vielä enemmän kansainvälisen toiminnan satoa. Nyt tuumasta toimeen!

Mikko Kuustonen

Seremoniamestari Mikko Kuustonen piti tunnelman katossa

Lisätietoja:

(AK/22.11.2013)