Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

04.10.2011

Helsingissä innostuttiin vapaaehtoistyöstä ja vaihdettiin ideoita
- European Year of Volunteering (EYV)-kiertue vieraili Suomessa 14.-17.9.2011

Vapaaehtoistoiminnan syysmarkkinat järjestettiin 14.-17.9. Helsingissä. Syysmarkkinat on yksi Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuoden päätapahtumista. Tapahtuman asiantuntijoille ja organisaatioille suunnatun osuuden avasi Euroopan parlamentin tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean erityisjaoston puheenjohtaja Leila Kurki kertoi avauspuheenvuoroa seuranneessa paneelikeskustelussa muun muassa pyrkimyksestä parantaa tiedonkulkua organisaatioiden välillä sekä Vapaaehtoistyön teemavuoden aikana syntyneestä ideasta perustaa tietopankki, josta voisi etsiä esimerkkejä eri maiden hyvistä käytännöistä vapaaehtoistyössä. CIMOn apulaisjohtaja Samu Seitsalo painotti EU:n merkitystä vapaaehtoistyön eri tasoilla: poliittisessa päätöksenteossa, organisaatioissa ja yksilötasolla.

Avauskeskustelun jälkeen eri organisaatiot esittelivät monia mahdollisuuksia vapaaehtoistoimintaan. Luetaan yhdessä –verkosto järjesti workshopin senioreiden osallistumisesta vapaaehtoistyöhön, ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto kertoi miten heidän vapaaehtoistoimintaansa pyritään räätälöimään vapaaehtoisten todellisia tarpeita vastaavaksi. Ohjelma-asiantuntija Kati Inkinen CIMOsta kertoi European Volutary Servicen (EVS) hyödyistä vapaaehtoiselle sekä hänet vastaanottavalle organisaatiolle. Paikalla oli myös HUMAK:n opinnäytetyön tekijää, jotka kertoivat, miten ulkomaalainen vapaaehtoinen vaikuttaa yhteisöön tuomalla sinne ripauksen kansainvälisyyttä, joka voi poikia uusia ajatuksia ja ideoita.

Kati Inkinen kertoi lisäksi, että Suomessa tarvittaisiin lisää EVS-vapaaehtoisia vastaanottavia organisaatioita, koska nuoret ovat hyvin innostuneita Suomessa tarjottavista projekteista. Vapaaehtoisten vastaanottamista voi tosin toistaiseksi vähentää se, että Suomessa tahot joutuvat maksamaan veroa niille nuoren vastaanottamista varten myönnetystä avustussummasta. Toiveena onkin, että Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuosi osaltaan vaikuttaa siihen, että kansainvälisen vapaaehtoistyön toteuttamisen esteet poistuisivat ja yhä useammat organisaatiot ja paikkakunnat saavat mahdollisuuden avartaa maailmankuvaansa ja rikastuttaa arkeaan ottamalla vastaan nuoren vapaaehtoisen.

Kampin torilla lauantaina järjestetyssä toritapahtumassa yli 60 organisaatiota esitteli yleisölle vapaaehtoistoimintaa ja sen lukuisia mahdollisuuksia. Kaikki ikäryhmät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi mukaan vapaaehtoistoimintaan. Yksi Vapaaehtoisvuoden suojelijoista, Aira Samulin, kertoi omasta vapaaehtoistyöstään. Tapahtuman lopuksi jokainen mukana ollut vapaaehtoinen sai ruusun ja Juha Itkosen kirjoittaman kiitosrunon.

Kuvia tapahtumasta Flickr-palvelussa:

http://www.flickr.com/photos/67782630@N04/

http://www.flickr.com/photos/67767399@N02/

(4.10.2011 / AK)