Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

03.07.2013

Grundtvig-oppimiskumppanuuksissa entistäkin tiukempi kilpailu

Viimeinen Grundtvig-oppimiskumppanuuksien hakukierros Elinikäisen oppimisen ohjelmassa painoi hyväksymisprosentit ennätysalhaisiksi. Tilanteen syynä oli yhä kasvava kiinnostus kumppanuuksiin. Hakemusten määrä Euroopassa kasvoi 17 % rahoituksen kuitenkin pysyessä ennallaan.

Hakemuksen saama laatupistemäärä ei ollut ainoa hankkeen läpimenoon vaikuttanut tekijä. Monen hakemuksen kohdalla ratkaisevaa oli tänä vuonna partnerimaiden koostumus: jos kumppanit tulivat pienistä maista, joissa saadaan paljon hakemuksia, mutta rahaa on jaossa niukasti, jäivät hyvänkin laatupistemäärän saaneet hakemukset rannalle rahoituksen puutteen vuoksi. Kunkin maan budjettiosuus määräytyy suurelta osin maan aikuisväestön määrän mukaan.

Suomessa hyväksyttiin 37 % hakemuksista, kun keskiarvo koko Euroopassa oli 30 %. Hyväksymisprosentit eri maissa vaihtelevat suuresti. Alhaisen hyväksymisen maita olivat Bulgaria, Latvia ja Liettua, joissa kaikissa rahoitusta heltisi vain alle 20 %:lle hakemuksista. Helpointa oli saada hakemuksensa läpi Ruotsissa ja Sveitsissä, joissa hyväksyttiin joka toinen hakemus.

CIMOssa harmitellaan, että niin moni hyvä hakemus jäi ilman rahoitusta. ”Hakemuksen valmistelu yhdessä usein isonkin partneriryhmän kanssa vaatii paljon työtä ja aikaa. Hyviä ideoita ei kuitenkaan kannata heittää romukoppaan, vaan hyödyntää niitä jatkossa jossakin muussa yhteydessä”, toteaa vastaava asiantuntija Eija Laine.

Suomessa hyväksyttiin yhteensä 35 oppimiskumppanuutta, ja luettelo hyväksytyistä hankkeista löytyy osoitteesta http://www.cimo.fi/ohjelmat/grundtvig/tuloksia. Parhaiten tällä hakukierroksella pärjäsivät kokeneet konkarit, vaikka joukkoon mahtuu myös useita ensikertalaisia.

Vuonna 2014 käynnistyvässä Erasmus+ -ohjelmassa kumppanuushankkeiden hakemiseen ja hyväksymiseen on tulossa muutoksia. Uudessa ohjelmassa koordinaattorimaan kansallinen toimisto päättää koko hankkeen hyväksymisestä ja rahoittaa kaikkia hankkeen kumppaneita. Näin vältetään joihinkin hankkeisiin kohdistunut tilanne, jossa vain osa mukana olevista kumppaneista on hyväksytty.

Uusi Erasmus+ jatkaa nykyisten EU:n koulutus- ja nuoriso-ohjelmien toimintaa

(3.7.2013 / EL, RV)