Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

17.08.2018

Eurooppalainen koulutus antoi työkaluja hankkeiden vaikuttavuuden arviointiin ja levitykseen

Ranskan kansallinen toimisto järjesti keväällä 2018 yhteistyössä Belgian, Luxemburgin, Suomen ja Kroatian toimistojen kanssa hankkeiden vaikuttavuutta käsittelevän Erasmus+ -seminaarin. Tilaisuuden tavoitteena oli pohtia hankkeiden vaikuttavuutta, miten sitä voidaan lisätä ja millaisia hyviä käytäntöjä hankkeilla on käytössä vaikuttavuuden arviointiin ja levitystoimintaan. Seminaariin osallistui yli 90 kumppanuushankeen toimijaa eri koulutusasteilta. Suomalaiset osallistujat edustivat aikuiskoulutusta, sekä ammatillista ja yleissivistävää koulutusta.

”Seminaari täytti odotukset ja oli mukavaa, että osallistujia oli niin monesta maasta. Oma hankkeemme päättyi jo viime kesänä, mutta oli kiva huomata, että olimme tehneet asioita oikein. Oli myös kiinnostavaa kuulla, miten muissa maissa tehdään vaikuttavuustyötä. Muiden kokemuksista saa ideoita omaan työhön. Seminaari jäsensi ajatuksia omassa päässä ja nyt on helpompi tehdä myös hakemuksia”, kertoo Maarit Luhtala Tammerkosken lukiosta.

Käytännön hanke-esimerkkien lisäksi seminaarissa perehdyttiin myös erilaisiin teoreettisiin viitekehyksiin, jotka auttavat toimijoita hahmottamaan vaikuttavuuteen liittyvää kokonaisuutta. Työryhmissä osallistujat pääsivät vaihtamaan ajatuksia ja hyviä käytäntöjä sekä verkostoitumaan. Marianne Rytkönen Helsingin työväenopisto kertoi saaneensa teoriatiedon lisäksi materiaalia, jota voi jakaa myös kollegoille. Seminaarissa tuli paljon asiaa eri näkökulmista, kun mukana oli varsin erilaisia projekteja ja organisaatioita.

Eerika Kantonen Stadin ammattiopistosta kertoo saaneensa välineitä vaikuttavuuden hahmottamiseen hakemuksessa. ”Hankkeen suunnittelussa vaikuttavuuden tulisi olla koko suunnitteluprosessin lähtökohta ja vasta sitten suunnitellaan toiminnot, joilla vaikutus saadaan aikaiseksi. Toisaalta millä tasoilla hankkeiden vaikuttavuus näkyy ja miten sitä voidaan mitata hankkeen elinkaaren aikana?” pohtii Eerika.


Artikkeli ja tilaisuuden materiaalit löytyvät osoitteesta: https://bit.ly/2nmspCv