Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

06.06.2011

Euroopan vähemmistöt tempaisivat nuorten Cultural Coach –tapahtumassa Helsingissä

Helatorstaista 2.6. alkaen Kulttuurikeskus Sofia Helsingin Vuosaaressa oli täynnä nuorta virtaa. Kulttuurivähemmistöjä edustavat nuoret 15 Euroopan maasta kokoontuivat sinne viideksi päiväksi Cultural Coach - Making it Reality -tapahtumaan miettimään yhdessä vähemmistöjen asemaa Euroopassa sekä sitä, millä tavalla he itse voisivat tuoda esille positiivisempaa kuvaa itsestään.

Tapahtumassa oli edustettuna paljon erilaisuutta: maahanmuuttajia, kansallisia kieli- ja kulttuurivähemmistöjä sekä heidän parissaan työskenteleviä.

Kaikki osallistujat edustivat Euroopan eri maita, vaikka taustaltaan he olivat esimerkiksi Afrikasta, Venäjältä ja Keski-Euroopan ja Irlannin romanivähemmistöistä. Kaikilla heillä on kokemus siitä, että he ovat omassa yhteiskunnassaan erilaisia ja muun yhteiskunnan näkökulmasta muista erottuvia henkilöitä, joiden on vaikea tulla hyväksytyksi - huolimatta siitä, että heissä on paljon potentiaalia muuttaa maailmaa tai olla yhteiskunnan hyödyllisiä osasia.

Tapahtumaan kokoontuneet nuoret olivat täynnä energiaa. Alun varovaisesta uteliaisuudesta kasvoi saumattomasti yhteen toimiva ryhmä, joka tempaisi sunnuntaina 5.6. tekemällä lyhyen näkyvyysiskun kesäistä iltapäivää viettävien suomalaisten arkeen Helsingin Kampin Narinkkatorilla.

Tempauksella ei haettu spektaakkelia, vaan erilaisuuden tuomista lähelle tavallisia ohikulkijoita. Nuorten ryhmät hakivat kontaktia kaupunkilaisiin monenlaisen aktiivisen toiminnan kautta. Osa houkutteli ohikulkijoita mukaan jalkapalloharjoituksiin, toiset tekivät kasvomaalauksia.

Tapahtuman tunnelma oli positiivinen ja vastaanottava, ei provosoiva tai syyttävä. Jotkut ajautuivat pitkiin keskusteluihin erilaisuuden käsitteestä, toiset aikaansaivat hymyn ilmaisen halauksen saaneen henkilön kasvoille. Kulttuurienväliset kohtaamiset tapahtuivat hienovaraisesti ja henkilökohtaisesti. Molemmat osapuolet oppivat toisistaan, kuten ruohonjuuritason toiminnassa usein tapahtuu. Askeleet ovat pieniä, mutta merkittäviä.

Cultural Coach - Making it Reality -tapahtuman ideana oli kokeilla kansainvälisessä ryhmässä uusia tapoja, joilla vähemmistöjä edustavat nuoret voisivat murtaa heitä kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja. Tapahtuman kautta opittiin keino saavuttaa positiivista huomiota ryhmälle, johon kohdistuu paljon ennakkoluuloja. Nuoret kokivat toiminnan helpoksi ja näkivät, että he voisivat järjestää itsekin samanlaisia tapahtumia omissa kotimaissaan. Pallo on nyt eurooppalaisilla nuorilla. Vastaavia tapahtumia tullaan vielä näkemään ympäri Eurooppaa.

Teksti. Paavo Pyykkönen Kuvat: Davide Pavone