Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

23.01.2019

Euroopan solidaarisuusjoukout auttaa nuoria tekemään tasa-arvoisempaa Eurooppaa Nuorten oma solidaarisuusprojekti kannustaa maahanmuuttajanuoria hakemaan yliopistoon

Euroopan solidaarisuusjoukkojen ensimmäisellä hakukierroksella jaettiin tukia lähes 700 000 euroa. Tukea sai muun muassa Antirasistisen foorumin hanke, joka haluaa parantaa rodullistettujen nuorten asemaa korkeakoulumaailmassa. Hankkeen toteutuksesta vastaavat alusta loppuun asti nuoret.

Suomalainen koulutus on kaukana tasa-arvoisesta. Rodullistettujen nuorten osuus yliopistoissa ja korkeakouluissa on edelleen pieni. Tähän epäkohtaan Antirasistinen foorumi halusi puuttua. Yhteisö päätti lähteä kehittämään keinoja, jonka avulla myös rodullistettuja nuoria saataisiin yliopistoihin ja korkeakouluihin. Yksi keino purkaa epätasa-arvoa ovat rodullistetuille nuorille suunnatut, ilmaiset, vertaisoppimiseen perustuvat valmennuskurssit.

“Kalliit valmennuskurssit voimistavat yhteiskunnallista epätasa-arvoa”, sanoo hankkeessa mukana oleva Amiirah Salleh-Hoddin.

Kaksi Antirasistisen foorumin tiimissä toimivaa nuorisotyöntekijää oli kuullut Euroopan solidaarisuusjoukkojen rahoituksesta ja tiimi päätti hakea rahoitusta sieltä.

“Ajattelimme, että se on erinomainen mahdollisuus rahoittaa hanketta, jonka koimme tarpeelliseksi ja tärkeäksi.”

Hakemuksia tuli 29 kappaletta

Euroopan solidaarisuusjoukot on EU:n uusi rahoitusohjelma. Ohjelman taustalla on EU:n toive nostaa esille solidaarisuutta eli yhteisvastuuta eurooppalaisena arvona.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen rahoitusta jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hakemuksia tuli 29 kappaletta ja yhteensä rahaa oli jaossa 688 126 euroa. Rahaa jaettiin nuorten vapaaehtoispalvelun toteuttamiseen sekä nuorten omille solidaarisuusprojekteille. Euroopan solidaarisuusjoukkojen rahoitusta olisi ollut jaossa myös nuorten harjoittelu- ja työpaikkoihin, mutta näihin ei tullut yhtään hakemuksia. Eniten hakemuksia tuli vapaaehtoispalvelun hankkeisiin.

Vapaaehtoispalvelun rahoitusta sai muun muassa Lahden kaupungin hanke, jossa tuetaan nuoria, joille oman elämänpolun tai työpaikan löytäminen ei ole itsestäänselvyys. Lahden kaupungin hankkeessa yhdistetään erilaisia vapaaehtoispalvelun muotoja: pitkä- ja lyhytkestoisia vapaaehtoispalvelujaksoja, suomalaisten nuorten lähettämistä ulkomaille vapaaehtoispalveluun ja eurooppalaisten nuorten vastaanottamista Suomeen sekä yksilö- ja tiimimuotoista vapaaehtoispalvelua.

Kuluneen hakukierroksen erikoisuus oli mahdollisuus hakea tukea kolmivuotiselle vapaaehtoispalvelun yhteistyöhankkeelle. Kolmivuotinen tuki mahdollistaa vapaaehtoispalvelun pidemmän tähtäimen suunnittelun. Yhdeksän organisaatiota tarttui tähän mahdollisuuteen.

“Hakulomake oli selkeä”

Antirasistisen foorumin Salleh-Hoddinin mielestä solidaarisuusprojektien osalta haku oli sujuva.

“Prosessi oli helpompi kuin aikaisemmilla kerroilla, sillä valtaosalla tiimimme jäsenistä oli aiempaa kokemusta Erasmus+ -hakemusten kirjoittamisesta. Olimme myös saaneet palautetta aiemmista, epäonnistuneista hakemuksistamme. Euroopan solidaarisuusjoukkojen hakulomake oli selkeämpi eikä läheskään niin työläs.”

Nyt Antirastisen foorumin tiimi odottaa innolla, että he pääsevät aloittamaan projektinsa.

“Emme meinanneet ensin uskoa, että olimme saaneet rahoituksen. Antirasistinen foorumi on aika uusi toimija ja tiedämme, että perinteisesti rahoittajat suosivat vanhempia ja vakiintuneempia toimijoita. Olemme onnellisia, kiitollisia ja innoissamme siitä, että pääsemme toteuttamaan tämän.”

Lisätietoja: