Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

05.12.2018

Euroopan kulttuuriperinnön teemavuoden päätösjuhlaa vietettiin Helsingissä 28.11. – vuosi luonut hyvää pohjaa tulevalle toiminnalle ja eurooppalaiselle yhteistyölle

Juhlan pääviesti oli, että vuoden perintö elää eurooppalaisessa yhteistyössä, kansallisessa kulttuuripolitiikassa ja paikallisena aktiivisuutena. Vuosi on mobilisoinut toimijoita ja tuonut uutta painoarvoa ja näkyvyyttä kulttuuriperinnölle Euroopassa. Todennäköistä on, että jatkossa myös kulttuuriperinnön EU-rahoitus vahvistuu.

Vuoden jatkuvuudesta kertoo myös ministeri Sampo Terhon juhlassa julkaisema uutinen Suomen liittymisestä mukaan Euroopan kulttuuriperintötunnukseen (European Heritage Label). Tunnus voidaan myöntää EU:ssa sijaitseville kohteille, jotka ovat merkityksellisiä Euroopan historian, kulttuurin ja yhdentymisen kannalta.

Päätösjuhlassa palkittiin myös Europa Nostra -palkinnon Kulttuurivoltti -hankkeesta saaneet Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Lastenkulttuurikeskusten liitto, Opetushallitus, Taiteen edistämiskeskus ja Kuntaliitto.

Teemavuosi aktivoinut toimijoita Suomessa – mukana jo yli 320 tapahtumaa

Teemavuosi on herättänyt suurta kiinnostusta ja saanut mukaan monenlaisia toimijoita eri puolilla Suomea. Suomesta mukana on tähän mennessä ollut jopa 322 tapahtumaa. Vuotta on juhlistettu niin Kevätpörriäinen 2018 – Minun kulttuuriympäristöni -näyttelyssä, Sastamalan Wanhat Talot -tapahtumassa kuin Kulttuuriympäristö ja ilmastonmuutos -seminaarissa.

Kulttuuriperintövuoden koordinoinnista Suomessa vastaa Museovirasto. Millaisia ovat projektipäällikkö Hanna Lämsän kokemukset vuodesta? ”Yksi huippuhetkistä on ollut vierailu Hylkypuiston avajaisissa Porkkalassa. Todella hankalasti saavutettavan kulttuuriperinnön äärellä ollaan, kun puhutaan vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä.

Vuosi on tuonut mukanaan myös paljon uusia tapahtumia ja toimijoita. ”Puolet Suomessa ilmoitetuista tapahtumista ovat olleet uusia, eli kulttuuriperinnön sateenvarjon alle on saatu myös uusia toimijoita.

Suomessa vuoden tavoitteena on ollut vahvistaa kansalaisten ja erilaisten yleisöjen osallisuutta ja parantaa osallistumismahdollisuuksia. Museovirasto on myös tukenut teemaan liittyviä hankkeita, joista voidaan kuulla myös jatkossa. ”Museovirasto tukemat 31 osallisuushanketta ovat varmasti vieneet kulttuuriperintöosallisuutta aimo annoksen eteenpäin ja käytäntöön. Niistä on vielä paljon opittavaa.”

Lisätietoja: