Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

14.01.2019

Colourscape oli osa Turun 2011 kulttuuripääkaupunkiohjelmaa
Kuva: Arto Takala

Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 Suomesta – hakuprosessi käynnistyy keväällä 2019

Euroopan kulttuuripääkaupungit (European Capitals of Culture) on EU:n kulttuuritoimista varmasti tunnetuin. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 ja niitä rahoitetaan nykyään Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Suomi on isännöinyt kulttuuripääkaupunkia kahdesti: vuonna 2000 Helsingissä ja 2011 Turussa. Vuonna 2026 Suomi saa kulttuuripääkaupungin kolmatta kertaa. Vuoden toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Hakuprosessi käynnistyy keväällä 2019

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisee haun keväällä 2019 ja hakuaikaa on noin vuosi. Hakemisesta kiinnostuneille kaupungeille tullaan järjestämään keväällä tiedotustilaisuus Helsingissä.

Haku on kaksivaiheinen ja siinä etenevät kaupungit täydentävät hakemustaan prosessin aikana. Eurooppalainen asiantuntijaraati antaa suosituksen nimitettäväksi kulttuuripääkaupungiksi ja ministeriö nimittää kulttuuripääkaupungin raadin suosituksen pohjalta vuonna 2021.

Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa kulttuuripääkaupunkien hakuprosessista. Opetushallituksen Luova Eurooppa -yhteyspiste osallistuu tiedotukseen ja voi auttaa hakijakaupunkeja hyödyntämään myös muita Luova Eurooppa -ohjelman tuki-instrumentteja (esim. eurooppalaiset yhteistyöhankkeet) matkallaan kohti kulttuuripääkaupunkivuotta.

Lisätietoja