Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

25.04.2014

Erasmus+ toi strategisen suunnittelun oppilaitosten kv-hankkeisiin

Vuoden alusta käynnistynyt Erasmus+ -ohjelma toi mukanaan uusia haasteita oppilaitosten kansainväliseen toimintaan, sillä kansainväliset hankkeet tulee nyt nivoa aiempaa tiiviimmin oppilaitoksen kv-strategiaan ja kehittämistoimintaan.

Helpottaakseen tätä työtä CIMO suunnitteli yhdessä Hollannin ja Unkarin kansallisten toimistojen kanssa kesäkuussa 2014 järjestettävän kv-strategiakoulutuksen, jonka tavoitteena on auttaa oppilaitoksia laatimaan tai uudistamaan kv-strategiaansa sekä arvioimaan ja suunnittelemaan hanketoimintaansa paremmin kv-strategian näkökulmasta.

Oppilaitosten todelliset tarpeet etusijalle

Erasmus+ -ohjelmassa painottuva strateginen suunnittelu koetaan kansallisissa toimistoissa oppilaitosten kannalta hyväksi uudistukseksi: ”Parempi strateginen suunnittelu tarkoittaa lopulta sitä, että synkronoidaan eurooppalaisia ja kansallisia koulutuspolitiikan tavoitteita ja linjataan niitä vastaamaan oppilaitosten todellisia käytännön tarpeita”, Peter Luijten Hollannin kansallisesta toimistosta sanoo. Unkarissa haasteena on parhaillaan käynnissä oleva kansallinen oppilaitosjärjestelmän uudistaminen, ja kansainvälisten hankkeiden toteuttaminen on siellä siksi erityisen haasteellista juuri nyt. ”Tehtävämme kansallisena toimistona on tuoda kansainvälisyys koulujen arkeen – juuri siksi haluamme olla mukana tässä strategiakoulutustyössä. Oppilaitokset tarvitsevat nyt tämäntyyppistä koulutusta ja tietoa”, Unkarin kansallisen toimiston päällikkö Agnes Balla sanoo.

Uutta Erasmus+ -ohjelmassa on myös sektorien välinen yhteistyö: ”Se on vielä iso kysymysmerkki – kaikki sen ja alueellisen lähestymistavan tarjoamat mahdollisuudet eivät ole vielä käytössämme”, Peter Luijten toteaa.

Hakukierroksella koettiin samoja haasteita muuallakin

Sekä Suomessa, Hollannissa että Unkarissa koettiin uuden ohjelman alkumetreillä samoja haasteita: lyhyehkö hakuaika, uudet lomakkeet ja PIC-koodit aiheuttivat sekä hakijoille että kansallisille toimistoille päänvaivaa. Tunnelmat olivat kuitenkin voittopuolisesti positiiviset: uuden ohjelman ehdoista useat kuten liikkuvuusjaksojen pituuksien muuttuminen aiempaan verrattuna sekä verkostoitumisen korostuminen ovat hakijoiden kannalta tervetulleita uudistuksia, ja seuraavat hakukierrokset sujunevat sutjakammin, kun ensivaiheen lastentaudeista on päästy ja uuden ohjelman hakukäytännöt tulevat tutuiksi.

(25.4.2014/AK)