Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

03.04.2014

Erasmus+ innosti ammatillisia oppilaitoksia hakemaan huimat 8,2 miljoonaa euroa kansainvälistymiseen

Ammatillisen koulutuksen kansainvälisessä toiminnassa ei voi nähdä taantumisen merkkejä, huolimatta useiden oppilaitosten yleisen taloudellisen tilanteen heikkenemisestä. Tukea toimintaan haettiin ahkerasti - nyt ennätykselliset 8,2 miljoonaa euroa. Uusi Erasmus+ -ohjelma tarjoaa korkeampia apurahoja ja huomattavaa tuen korotusta hanketoiminnan hallinnointiin. Tulevina vuosina ammatillisen koulutuksen kehittämiseen suunnatun EU-tuen odotetaan edelleen kasvavan.

”Olen iloinen siitä, että kiinnostus Erasmus+ -ohjelmaa kohtaan on ollut näin suurta, vaikka tässä ensimmäisessä hakuvaiheessa olikin vaikeuksia”, CIMOn ammatillisen koulutuksen yksikön päällikkö Mika Saarinen sanoo. ”Aikataulut olivat kaikille tiukkoja, ja komission haulle antama viikon jatkoaika oli erittäin kohtuullinen.”

Lisää apurahoja opiskelijaliikkuvuuteen

Ensimmäisenä vuonna uusi Erasmus+ -ohjelma tuo mukanaan jo tuntuvan 20 prosentin korotuksen ammatillisen koulutuksen budjettiin. Vuoden 2014 budjetti on noin 6,4 miljoonaa euroa, josta opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuuteen on varattu noin 4,5 miljoonaa euroa. Tuen korotus lisää erityisesti ammatillisen opiskelijaliikkuvuuden apurahoja Suomessa.

Uusi hakumenettely tarjosi uusia mahdollisuuksia keskittää kaikki ammatillisen koulutuksen liikkuvuustoimet saman hakemuksen piiriin; tukea voitiin hakea niin vastavalmistuneille, perustutkinto- ja aikuisopiskelijoille kuin opettajille ja tukihenkilöille samassa hankkeessa. Ammatillisen koulutuksen hakijana toimii useimmiten paikallinen koulutuskuntayhtymä.

Haetun tuen ja mukana olevien organisaatioiden määrä kasvoi

Hakukierroksella jätettiin yhteensä 63 hankehakemusta. Opiskelija- ja opettajaliikkuvuuden yhdistyminen vaikutti hakemusten kokonaismäärän laskuun. Haetun tuen ja mukana olevien organisaatioiden määrä sen sijaan kasvoi merkittävästi. Tukea haettiin liki 2 miljoonaa euroa enemmän kuin EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman viimeisellä hakukierroksella vuonna 2013. Opiskelijaliikkuvuuteen haettiin noin 6,6 miljoonaa ja henkilöstön liikkuvuuteen noin 1,6 miljoonaa euroa. Hankkeiden budjetit vaihtelivat noin 8000 - 430 000 euron välillä.

Hankkeissa oli mukana yhteensä yli 150 suomalaista organisaatiota. Suomessa verkostojen toiminta on edelleen vilkasta. 19 hanketta haki liikkuvuushanketta nimenomaan verkostona, mikä tarkoittaa, että mukana oli vähintään kolme kotimaista partneria. Verkostoituminen on yksi suomalaisten valttikorteista kansainvälisessä yhteistyössä.

”Yleistuntuma on, että ammatillisen koulutuksen kentällä Erasmus+ on otettu hyvin vastaan ja toimijat ovat tietoisia ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista ammatilliselle koulutukselle. Intoa hakea siis riittää”, Saarinen toteaa.

Erasmus+ käynnistyi yskähdellen

Uuden ohjelman hakuprosessi toi mukaan hallinnollisia muutoksia, joista osa oli hakijoille haasteellisia, kuten organisaatioiden rekisteröityminen. Aivan viime metreillä komissio jatkoi hakuaikaa viikolla. ”Arvioimme, että saamme silti päätökset valmiiksi kesään mennessä eikä hakuajan pidennys vaikuta aikatauluihin. Suuntaamme jo katseet seuraavaan hakukierrokseen, joka on syksyllä, ja pyrimme saamaan parannusehdotuksiamme läpi komissiolle, jotta seuraava haku menisi vielä sujuvammin”, Saarinen sanoo.

Keväällä edessä on vielä kumppanuushankkeiden haku huhtikuun lopussa, ja kiinnostus siihenkin näyttäisi olevan suurta. Valmisteluaika on pitempi, joten vaikeuksia ei liene yhtä paljon kuin ensimmäisellä kerralla.

Katso videohaastattelut helmikuun 2014 Erasmus+ -hanketyöpajoista:
- Mitä mieltä vaikuttavuudesta ja työelämäpainotuksista Erasmus+ -ohjelmassa? (videon kesto: 5:03)
- Erasmus+ hankehakemuskoulutuksesta eväitä ja haasteita (videon kesto: 4:20 )

(TH&AK 3.4.2014)