Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

06.04.2011

Young Ambassadors -stipendiaatit Yhdysvaltain lähetystön stipendienjakotilaisuudessa. Kuvassa myös Elina Talonen-Lintunen YFUsta ja Danny Hall Yhdysvaltain suurlähetystöstä. (Kuva: Nina Eskola)

Ensimmäiset Young Ambassadors -stipendiaatit lähtövalmennuksessa

Ensimmäiset suomalaiset Finland-US Young Ambassadors -stipendiaatit kokoontuivat viikonvaihteessa Helsinkiin saamaan valmennusta ensi kesän Yhdysvaltain vierailuaan varten. Paikalla oli 15 koulutyössään motivoitunutta ja ympäristöasioista kiinnostunutta nuorta, jotka oli valittu ohjelmaan 200 hakijan joukosta.

Nuoret matkustavat aluksi Washingtoniin, jossa on lyhyt perehdytysjakso. Sen jälkeen siirrytään varsinaiseen kohteeseen Coloradoon, jossa stipendiaatit asuvat noin 5 viikon ajan paikallisen perheen vieraana.

Young Ambassadors -ohjelman tavoitteena on tutustuttaa 16–17-vuotiaat nuoret Yhdysvaltoihin ja amerikkalaiseen elämäntapaan. Lisäksi edistetään osallistujien kiinnostusta ympäristöasioihin mm. tematiikan ympärille rakennetulla vierailuohjelmalla. Osallistujat saavat matkaansa varten täysstipendin.

Young Ambassadors -ohjelmaa rahoittavat Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö ja CIMO. Käytännön järjestelyistä on vastannut Suomen Youth for Understanding ry (YFU). Ohjelma täydentää Senaattori-ohjelmaa, joka vastavuoroisesti tuo 14 amerikkalaista lukiolaista kesäksi Suomeen.

Avauspuheessa korostettiin tulevien yhteistyösuhteiden rakentamista

Valmennus käynnistyi aloitustilaisuudella Amerikka-kirjastossa ja Yhdysvaltain suurlähetystössä. Ohjelmassa oli mm. ympäristöaiheisia luentoja, mutta myös juhlava stipendienjakotilaisuus.

David McGuire suurlähetystön lehdistöosastolta korosti omassa puheenvuorossaan oppilas- ja opiskelijavaihdon tärkeyttä Suomen ja Yhdysvaltain tulevaisuuden yhteistyön kannalta: "Näistä yhteyksistä suhteitamme rakennetaan".

Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck, jonka kotiseudulle Coloradoon stipendiaatit matkustavat, on ollut innostunut ohjelmasta. Kolmen tahon yhteistyö ohjelman toimeenpanossa on onnistunut hyvin ja ympäristöteema on herättänyt runsaasti kiinnostusta nuorissa.

Stipendiaatit – 11 tyttöä ja 4 poikaa eri puolilta Suomea – jatkoivat toisiinsa ja vierailunsa sisältöön tutustumista vielä viikonloppuna YFU:n lähtövalmennuksessa. Varsinainen matkaan lähtö on edessä 8. kesäkuuta.

* * * * *

Young Ambassadors -ohjelman stipendit olivat haussa ensimmäistä kertaa. Se jatkuuko ohjelma tulevana kesinäkin, on vielä auki. Tästä odotetaan päätöksiä alkusyksyn aikana.

(6.4.2011/NE + TL)