Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

15.10.2010
Tiedotusvälineille/vapaa julkaistavaksi 7.9.2010

Ensimmäinen EU-rahoitteinen vaihto-oppilasohjelma käynnistyi

Tästä syksystä alkaen 14 vuotta täyttäneiden suomalaisnuorten on mahdollista lähteä oppilasvaihtoon EU:n Comenius-ohjelman kautta. Alkaneena lukuvuonna vaihto-oppilaaksi lähtee 62 suomalaiskoululaista, ja vastavuoroisesti suomalaisiin oppilaitoksiin saapuu 36 nuorta eri Euroopan maista.

Rahoitus 3–10 kuukauden mittaisiin vaihtojaksoihin saadaan Comenius-ohjelman yksilöllisen oppilasliikkuvuuden toiminnosta. Vaihdot ovat mahdollisia sellaisten yläkoulujen, lukioiden ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten välillä, joilla on jo aiemmin ollut yhteinen Comenius-hanke, yksittäiset oppilaat eivät siis voi hakeutua vaihtoon ohjelman kautta. Comenius-ohjelmaa hallinnoi Suomessa CIMO.

Valtaosa tämän lukuvuoden vaihdoista tehdään Espanjan kanssa: suomalaiset suuntaavat useimmiten Espanjaan ja espanjalaiset Suomeen. Toiseksi suosituin kumppanimaa on Italia. Yksittäisiä oppilaita tulee Suomeen lisäksi Tanskasta, Latviasta ja Tšekistä, ja edellä mainittujen maiden lisäksi Suomesta lähdetään Ranskaan, Viroon ja Ruotsiin. Suurin osa vaihto-oppilaista on lukiolaisia. Toiminnossa on toistaiseksi mukana 13 maata, mutta uusia maita tulee mukaan pikku hiljaa. Ensi lukuvuonna uusina ovat mukana Belgian kaikki kielialueet, Liechtenstein, Puola, Slovakia ja Slovenia.

Suomeen syyslukukaudella saapuvat oppilaat ja heidän suomalaiset tukihenkilönsä valmennetaan koitokseen Hotelli Kiljavanrannassa Nurmijärvellä 9.–10.9.2010. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita Kiljavalle seuraamaan eurooppalaisten nuorten valmentautumista koulunkäyntiin Suomessa.

Haku lukuvuonna 2011–2012 toteutettaviin oppilasliikkuvuushankkeisiin on käynnissä, ja päättyy 1.12.2010.

Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville – oppilaille, opettajille ja muulle opetusalan henkilöstölle. Ohjelma tukee oppilaitosten hankeyhteistyötä, yksilöllistä liikkuvuutta sekä verkostoitumista. Comenius on osa Euroopan unionin Elinikäisen oppimisen ohjelmaa (LLP).

Lisätietoja

CIMO
Hilma Ruokolainen, ohjelma-asiantuntija
p. 0207 868 560, hilma.ruokolainen (at) cimo.fi

CIMO
Nina Rekola, yksikön päällikkö
p. 0207 868 567, nina.rekola (at) cimo.fi