Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

01.07.2016

Brexitillä ei ole välittömiä vaikutuksia Erasmus+ -yhteistyöhön tai opiskelijoiden tilanteeseen

Euroopan komissio ja Britannian viranomaiset ovat omilla tahoillaan tiedottaneet Britannian kansanäänestyksen vaikutuksista Erasmus+ -ohjelman toimeenpanoon ja EU-opiskelijoiden tilanteeseen. Viesti on selkeä: toistaiseksi kaikki jatkuu ennallaan.

Komissio toteaa tiedotteessaan, että EU-lait ja säännökset koskevat Britanniaa niin kauan kuin Britannia on EU:n jäsen.

Britannian viranomaiset vakuuttavat, että kansanäänestyksen tuloksella ei ole välittömiä vaikutuksia muualla Euroopassa asuvien brittien tai Britanniassa asuvien EU-kansalaisten tilanteeseen. Tämä koskee myös opiskelijoita.

Viranomaisten ja myös Britannian kansallisen Erasmus+ -toimiston mukaan kansanäänestyksen tulos ei vaikuta käynnissä oleviin Erasmus+ -ohjelman hankkeisiin. Myös uusia hankkeita voi valmistella normaalisti tämän vuoden ja vuoden 2017 hakukierroksille.

Koulutusyhteistyön jatkumisesta tullaan käymään neuvotteluja Britannian ja Euroopan komission välillä. Esimerkiksi jatko Erasmus+ -ohjelmassa riippuu siitä, mitä britit ja komissio neuvotteluissaan sopivat.

Britannia on Suomelle tärkeä opiskelijaliikkuvuuden kohdemaa

Kelan tilastoissa Britannia on suosituin opiskelumaa ulkomaisessa korkeakouluissa tutkintoa suorittaville suomalaisille. Tuoreimmat luvut ovat lukuvuodelta 2014–2015, jolloin brittiyliopistoissa opiskeli 1914 suomalaista tutkinto-opiskelijaa. Kaikkiaan ulkomaisissa korkeakouluissa opiskeli 7154 suomalaista eli Britanniaan suuntaa reilu neljännes opiskelijoista.

Britanniaan mennään myös lyhemmille ulkomaanjaksoille eli opiskelijavaihtoon, harjoitteluun tai työssäoppimisjaksolle. Vuonna 2015 maassa oli ulkomaanjaksolla 405 ammattiopiskelijaa ja 622 korkeakouluopiskelijaa: Britannia on 5. suosituin kohde ammattiopiskelijoille ja 3. suosituin korkeakouluopiskelijoille. Kaikkiaan ammattiopiskelijat tekivät 6225 ja korkeakouluopiskelijat 10 139 ulkomaanjaksoa.

Käytännössä valtaosa ulkomaanjaksoista tehdään EU:n Erasmus+ -ohjelman tukemissa hankkeissa. Korkeakoulutuksessa ohjelman osuus on 54 % ja ammatillisessa koulutuksessa 59 %. Suomeen tulevien opiskelijoiden kohdalla EU-ohjelmien rooli on vielä suurempi: Suomeen tulleista korkeakouluopiskelijoista niihin osallistui 71 % ja ammattiopiskelijoista 72 %.

Katso myös

Tilastoja kansainvälistymisestä

Muualla verkossa

(1.7.2016 | MN & TL)