Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

27.04.2018


Kuva: Jérémie Barral

”Älyttömän hieno fiilis” – Vuoden 2018 ensimmäisellä hakukierroksella Erasmus+ Youth in Action -ohjelma tuki nuoriin liittyviä hankkeita 1,76 miljoonalla eurolla

Tukia myönnettiin yhteensä 46 hankkeelle eripuolille Suomea. Tällä hakukierroksella erityisen hyvin edustettuina olivat paikalliset 4H-yhdistykset, jotka saivat rahoitusta kahdeksalle hankkeelle.

4H-järjestön nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko oli lähdössä Allianssi-risteilylle, kun hän kuuli, että usea paikallinen 4H-yhdistys oli saanut vuoden ensimmäisellä Erasmus+ Youth in Action -ohjelman hakukierroksella tukea hankkeilleen.

– Olihan se älyttömän hieno fiilis. Järjestötyö on sellaista pitkän matkan juoksua, jossa työn vaikutuksia ei heti näe. Tällaiset hetket ovat ehdottomasti oman työni huippuhetkiä, Liukko sanoo.

Vuoden 2018 ensimmäisellä hakukierroksella vastaanotettiin yhteensä 103 hakemusta, joista 46:lle myönnettiin rahoitus. Paikalliset 4H-yhdistykset hakivat rahoitusta yhteensä yhdeksälle hankkeelle, joista kahdeksan myös sai rahoitusta.

– Meillä on usean vuoden ajan ollut tavoitteena nuorten oman toiminnan tukeminen ja valmentava työote nuorten ohjaamiseen. Siinä kansainvälisyys ja nuorten omat projektit ovat olleet tärkeässä roolissa, Liukko pohtii syitä 4H-yhdistysten hakuinnolle.

Koulutus ja tiedotus innostavat hakemaan rahoitusta

4H:ssa on käytössä Itse tehty -projektiraha, jota nuoret voivat hakea omille projekteilleen. Liukko uskoo, että se on omalta osaltaan saanut nuoret kiinnostumaan myös isommista, kansainvälisistä hankkeista.

– Nuoret osallistuvat itse yhä enemmän hakemusten kirjoittamiseen. Nuorilla on hyvä kielitaito, verkostoja ja kyky hankkia tietoa. Erilaisten projektien tekeminen ja rahoituksen hakeminen on yhdistyksissämme arkipäivää. Toimihenkilöiden osaaminen nuorten kanssa yhdessä tekemisessä on vahvistunut, ja uskon myös, että nuoria osataan auttaa hankkeiden kanssa aiempaa paremmin, Liukko sanoo.

4H-liitto järjestää paikallisyhdistyksille hankekoulutusta, jonka yhteydessä yhdistykset saavat tietoa Erasmus +-ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista. Lisäksi Erasmus +-ohjelman hakuajat löytyvät vuosittain julkaistavasta 4H-liiton valtakunnallisesta toimintakalenterista.

– Olemme tehostaneet myös hankkeisiin liittyvää viestintää. Nuoret ovat itse kirjoittaneet toteutuneista hankkeista juttuja 4H:n verkkosivuille. Tällainen nuorilta nuorille -viestintä toimii innostuksena ja inspiraationa muille nuorille. Tässä on monta asiaa, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että yhdistykset ovat innostuneet kansainvälisistä hankkeista, Liukko summaa.

Hankkeita Hangosta Inariin

Ensimmäisellä vuoden 2018 Erasmus+ Youth in Action -hakukierroksella rahoitusta myönnettiin hankkeille eripuolilla Suomea – kirjaimellisesti Hangosta Inariin. Suomen Erasmus+ -ohjelman kansallisessa toimistossa pidetään tärkeänä sitä, että kansainvälistä nuorisotyötä on mahdollista tehdä kaikenkokoisilla paikkakunnilla ympäri Suomen.

Myös 4H-yhdistysten hankkeita toteutetaan muun muassa Uuraisilla, Lemillä, Kuhmossa ja Karstulassa.

– Kansainvälisen hankkeen merkitys paikalliselle yhdistykselle on todella suuri. Kansainvälisyys kiinnostaa nuoria ja sen kautta saadaan positiivista näkyvyyttä toiminnalle. Pienillä paikkakunnilla ei ole aina samalla tavalla kansainvälisiä yhteyksiä kuin suuremmilla paikkakunnilla. Voi olla paikkakuntia, joissa ei ole yhtään maahanmuuttajaa eikä kouluilla ole mahdollisuuksia lähteä toteuttamaan kansainvälisiä projekteja. Youth in Action -hankkeista tulee kansainvälisiä kokemuksia ja elämyksiä koko yhteisölle, Liukko sanoo.

Vuoden 2018 ensimmäisellä hakukierroksella vastaanotettiin yhteensä 103 hakemusta, joista 46:lle myönnettiin rahoitus. Yhteensä rahoitusta myönnettiin 1,76 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 kaikille kolmelle hakukierrokselle on varattu yhteensä 3,76 miljoonaa euroa. Vuoden 2018 rahoituksesta on siis nyt jaettu vähän alle puolet.

Lisätietoja