Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

21.02.2014

Anne Kangas ja Leena Ijäs suunnittelivat opintovierailuaan lähtövalmennuksessa.

Academia-opintovierailu vie Kemijärveltä Santiago de Compostelaan

Academia-opintovierailut tarjoavat ohjaus- ja neuvonta-alan ammattilaisille mahdollisuuden kerryttää omaa osaamistaan ja syventää ammattitaitoaan. Eri sektoreilla työskentelevät työparit osallistuvat viikon mittaisille vierailuille eri puolilla Eurooppaa. Tammikuun lopun lähtövalmennukseen osallistuivat myös opinto-ohjaaja Anne Kangas Itä-Lapin ammattiopistosta ja psykologi Leena Ijäs Lapin te-toimistosta. Parivaljakko suuntaa maaliskuun lopulla Luoteis-Espanjaan.

”Olimme äärettömän hämmästyneitä ja ilahtuneita siitä, että Santiago de Compostela oli se paikka, johon tulimme valituiksi. Vierailun teema liittyy syrjäytymisproblematiikkaan ja nuorten siirtymävaiheiseen koulutuksesta työelämään. Nämä asiat yhdistävät meitä töissä”, kertoo Leena, jonka aloitteesta hakuprosessi lähti liikkeelle.

Hakeminen oli helppoa

Leena bongasi Academia-hakuilmoituksen työhallinnon intranetistä ja värväsi oitis mukaansa työkuvioista tutun Annen. ”Ajattelin, että tämähän olisi hieno juttu, ja heti välähti, että Anne on sellainen yhteistyökumppani, jonka kanssa voisi homma sujua”, Leena muistelee.

Annella ja Leenalla oli kolme viikkoa aikaa kirjoittaa hakemus ja kysyä hakemiseen lupaa työnantajiltaan.

Aika riitti hyvin, ja työpaikoilla kannustettiin hakemaan vierailulle. ”Kiitos siitä!”, huikkaavat iloiset lähtijät terveisinään töihin.

Vierailulta ideoita oman työn kehittämiseen

Leena ja Anne haluavat tutustua sellaisen alueen ohjauskenttään, joka painii samantyyppisten ongelmien parissa kuin he itse Lapissa: ”Olisi mielenkiintoista nähdä, miten asiat on ratkaistu Espanjassa, jossa on korkea työttömyys. Muut osallistujat tulevat Ranskasta, joten tässä yhdistyy kolmen maan viisaus”.

Opintovierailun monipuolinen ohjelma ilahdutti kemijärveläisiä. Kansainvälinen ohjaajakaarti pääsee vierailemaan oppilaitosten lisäksi myös esimerkiksi nuorisotiedotuspisteessä ja vammaisten palvelukeskuksessa. Osallistujat liikkuvat Santiago de Compostelan lisäksi muillakin paikkakunnilla Galician maakunnassa.

Innostus leviää lähipiirissä

Academia-opintovierailun aikana isännät ja vieraat jakavat keskenään tietoa hyvistä ohjauskäytännöistä. Leena ja Anne ovat luvanneet jakaa oppimaansa eteenpäin työpaikoillaan vierailun jälkeen. Suunnitelmissa on myös juttu paikallislehteen.

Kansainvälistymiskärpänen ehti puraista erästä opettajakollegaa jo siinä vaiheessa, kun Annen opintovierailulle lähtö varmistui. ”Puuseppiä kouluttava opettaja oli hyvin iloinen puolestani ja rupesi miettimään itsekin, millaista kansainvälistä toimintaa hän voisi kehittää omalla alallaan”, Anne kertoo innostuneena.

Opintovierailuille lähtijät kirjoittavat yhteistä blogia, jossa he jakavat havaintojaan ja tunnelmiaan eri maista. Voit seurata Academia-kevään kulkua: Academiavaihto 2014 -blogi

Academia-opintovierailut on rahoitettu EU:n Leonardo da Vinci -ohjelman tuella. Lisätietoa opintovierailuista:
Academia-opintovierailut 2014

Julkaistu 21.2.2014/LT