Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

09.05.2017


Opetusminsteri Sanni Grahn-Laasonen julkisti kymmenen teesiä kansainvälisyydestä ja liikkuvuudesta. Kuva: OKM / Katarina Koch

30 vuotta Erasmusta

30-vuotista Erasmus-ohjelmaa juhlittiin 8.5.2017 Musiikkitalossa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen julkisti juhlan kunniaksi kymmenen teesiä kansainvälisyydestä ja liikkuvuudesta.

- Erasmus+ -ohjelma avaa näköaloja. Se kansainvälistää ja edistää Euroopan unionin arvoja – ihmisarvon kunnioittamista, vapautta, kansanvaltaa, tasa-arvoa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia, sanoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen juhlatilaisuudessa.

Jo 234 000 suomalaista opiskelijaa eri kouluasteilta, opettajaa, nuorisotyöntekijää ja eurooppalaista vapaaehtoistyöntekijää on osallistunut Erasmus+ -ohjelmaan ja sitä edeltäneisiin EU:n rahoittamiin ohjelmiin vuodesta 1992 lähtien. Koko Euroopassa ohjelmista on hyötynyt yhdeksän miljoonaa ihmistä. Vuonna 2016 Erasmus+ -ohjelmasta myönnettiin Suomessa tukea 18 825 osallistujalle.

Tilaisuudessa julkistetut kymmenen teesiä kansainvälistymisestä ja liikkuvuudesta ovat luettavissa kokonaisuudessaan verkossa.

Vaihtojakso tukee urakehitystä

Musiikkitalon tilaisuudessa puhuneet entiset Erasmus-opiskelijat Heikki Aittokoski ja Tiina Tissari kertoivat vaihtojaksojensa positiivisista vaikutuksista työelämään. Aittokoskeen vaihtovuosi vaikutti selkeästi yhdellä ratkaisevalla hetkellä:

- Viisi vuotta Saksan vaihtovuoden jälkeen sain siirron Berliinin ulkomaankirjeenvaihtajaksi. Olin sillä hetkellä ainoa Helsingin Sanomien toimittaja, joka osasi tarpeeksi saksaa. Jälkeenpäin kuulin esimieheltä, että vähän riskillä siinä mentiin, mutta kielitaito painoi valinnassa. Myöhempinä vuosina Aittokoski on käsitellyt kirjoissaan Saksaa.


Erasmus-kokemus edesauttoi toimittaja Heikki Aittokosken siirtoa ulkomaankirjeenvaihtajaksi. Kuva: OKM / Katarina Koch

Vaihtokokemus antoi kansainvälisillä markkinoilla toimivan vaatetusfirman toimitusjohtaja Tissarille rohkeutta yrittää ja uskoa omiin kykyihin.

- Tämä tuntui erittäin hyvältä, koska minulla oli taustalla yksi epäonnistunut ulkomaankokemus. Olin jo palannut kerran maitojunalla kotiin koti-ikävän yllättäessä, Tissari kertoi.


Erasmus-kokemus on antanut Tiina Tissarille rohkeutta yrittää. Kuva: OKM / Katarina Koch

Euroopan komission selvityksissä Erasmuksella on työllistäviä vaikutuksia. Työnantajista 75 prosenttia katsoo osallistumisen eurooppalaiseen vapaaehtoispalveluun (EVS) eduksi työnhaussa. CIMOn ja ajatushautomo Demos Helsingin vuonna 2013 toteuttaman Piilotettu osaaminen -selvityksen keskeinen havainto oli, että kansainvälisyys kehittää työelämän vaatimia taitoja kuten sitkeyttä, tuotteliaisuutta ja uteliaisuutta.

Erasmus on kehittänyt suomalaista koulutusta

Opetushallituksen Mikko Nupponen listasi esimerkkejä Erasmuksen vaikutuksista tilaisuuden päättävässä puheenvuorossa.

- EU-ohjelmat ovat olleet merkittäviä suomalaisen koulutuksen kansainvälistäjiä. Ulkomaalaiset vaihto-opiskelijat suomalaisissa korkeakouluissa ovat lisänneet englanninkielisten ohjelmien määrää oppilaitoksissa. Vanhemmat ovat huomanneet opettajien kansainvälisten jaksojen lisänneen koulun kehittämistoimintaa.


Mikko Nupponen korosti EU-ohjelmien merkittävää vaikutusta suomalaisen koulutuksen kansainvälistäjänä. Kuva: OKM / Katarina Koch

Kansainvälisyydestä puhuttaessa ajatellaan usein vain ulkomaanjaksoja. Erasmus+ -ohjelmalla rahoitetaan lähes 50 prosenttia kaikesta oppilaitosten kansainvälisestä toiminnasta. Vuonna 2016 rahoitusta sai myös 539 hanketta, joilla kehitetään strategista toimintaa ja instituutioiden välisiä kumppanuuksia.

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma vuosille 2014–2020. Tänä aikana yli 4 miljoonaa eurooppalaista nuorta, opiskelijaa ja aikuista voi kouluttautua, opiskella, harjoitella tai työskennellä vapaaehtoisena ulkomailla ohjelman tuella. Lisäksi Erasmus+ tarjoaa yli 125 000 oppilaitokselle ja organisaatiolle mahdollisuuden tehdä eurooppalaista yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa.

Lisätietoa

(9.5.2016 | RK & IN)